Eş Başkanlar Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kızıltepe Belediyesi, Türkiye basınında sansürün kaldırılışının 111. yıldönümü nedeniyle her yıl 24 Temmuz’da kutlanan Gazeteciler ve Basın Günü’nde Kızıltepe’de çalışan gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltılı basın toplantısına Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz ve Zeyni İpek, Kızıltepe Belediyesi Başkan Yardımcıları Dilber Sulhan ve Turgay Timur ile Kızıltepe’de görev yapan basın mensupları katıldı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz, 24 Temmuz 1908 tarihinde Türkiye basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz gününün ‘Gazeteciler ve Basın Günü’ olarak kutlandığını söyleyerek, “Bugün, basında sansürün kaldırıldığı gün. Tam 111 yıl sonrasında yeniden sansür içinde karşılıyoruz bugünü. Sansürlerin olmadığı, gazetecilerin haber alma ve haber yayma özgürlüğünü en etkili şekilde kullanacakları bir gün olması hepimizin dileğidir. Basın gününüzü kutlar, beraberce kutlayacağımız daha güzel günler dileriz. Sansürsüz bir gelecek yaratana kadar siz değerli gazeteci arkadaşlarımızla dayanışmamız devam edecektir” dedi.

Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Zeyni İpek ise, basın mensuplarının kutsal bir görevi olduğunu hatırlatarak, mesleklerine büyük önem ve değer verdiklerini söyledi. İpek, gazetecilerin tarafsızlık ilkesine bağlı kalması gerektiğine de vurgu yaparak, halkın aydınlanması için mesleklerini her türlü zorluğa rağmen yapan gazetecilerin de olduğunu belirtti. İpek, sansürün bir daha olmadığı, gazetecilerin özgürce düşüncelerini ifade ettiği günlerin umudunu taşıdıklarını söyledi.

Gazeteciler, sansürün kaldırışının 111. yılının geride kaldığını; ancak sansürün halen muhalif basın üzerinde devam ettiğine ve Türkiye koşullarında özgür gazeteciliğin zorluğuna işaret etti. Kahvaltılı basın toplantısına katılan gazeteciler, eş başkanlara kentin sorunları ile ilgili sorular yönetti. Gazeteciler, Kayyum döneminde belediyenin sadece rötuş hizmetler yaptığını hatırlatarak, yeni yönetimin nasıl bir hizmet yapacağını sordu. Eş Başkan Yılmaz ise, rötuş hizmetlerin yerine kalıcı hizmetler yapacaklarını söyledi.

Kızıltepe’de yerel bir devrimin gerçekleştirilmesini talep eden gazeteciler, ilçe genelinde yaşanan kimi eksiklikleri dile getirerek, eş başkanlara sorular sordu. Yılmaz, 6 aylık faaliyet raporu hazırlayacaklarını ve kamuoyuna duyuracaklarını aktararak,  kendileri için önemli olanın halka hizmet olduğunu belirtti. Yılmaz, şöyle devam etti: “2 buçuk yılda ilçemizin her köşesinde büyük tahribatlar oluştu. Bu tahribatları 3-4 ayda bitiremeyiz. Her şey zamanla olacak. Bildiğiniz gibi asfalt çalışmaları başladı. Merkezden mahallelere doğru bir çalışma sürecimiz olacak. Üst yapı çalışmalarımızı en kısa sürede bitirmek için büyük bir çaba içerisinde olacağız. Asfalt çalışmalarımız tamamlandıktan sonra şehirde herhangi bir kazıya izin vermeyeceğiz.”

Yılmaz, şehir meydanı olarak bilinen Özgürlük Meydanı’nda bir düzenlemeye gideceklerini de duyurarak, “Özgürlük meydanı değişecek. Şu an için bir proje üzerinde çalışıyoruz. Projemizi tamamladıktan sonra kamuoyuna duyurusunu yapacağız. Bildiğiniz gibi meydan artık bir kıraathaneyi andırıyor. Bu görüntüden kurtulacağız. Meydanımız gerçek bir kent meydanı görümüne kavuşacak” diye konuştu.

Şehrin trafik ışıklarında dilenci çocuklar için sorulan sorulara da cevap veren Yılmaz, Zabıta birimlerinin daha aktif çalışmaları için gerekli talimatları vereceklerini belirterek, denetimleri sıklaştıracaklarını ifade etti. Kızıltepe’nin bazı mahallelerinde yapılan tandır evleri projesini soran gazetecilerin sorusunu da yanıtlayan Yılmaz, tandır evleri projesine devam edeceklerini söyledi.

Gazetecilerin sorularından sonra basın toplantısı sona erdi.