Kızıltepe Tiyatro Şenliğine Hazırlanıyor

Kızıltepe Belediyesi’nin Temmuz ayında iki gün boyunca ilçede düzenleyeceği tiyatro şenlikleri sanatseverlerle buluşacak.

Amed Şehir Tiyatrosu’nun “Wê Hesab Neyê Dayin” ve “Xwezgînî” isimli komedi tiyatro oyunları Kızıltepe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından ilçede sahnelenmeye hazırlanıyor. İki gün boyunca Kızıltepe’de sahnelenecek tiyatro oyunları, 6 Temmuz Cumartesi ile 7 Temmuz Pazar günü saat 20.00’de Nuda (Hanımeli) Kadın Merkezi’nde Kızıltepeli tiyatro severlerle buluşacak. Türkiye’de birçok yerde sahnelenen “Wê Hesab Neyê Dayin” ve “Xwezgînî” isimli tiyatro oyunları ilk kez Kızıltepe’de sahne alacak.

İki farklı tarihte sahnelenecek olan tiyatro oyunları ve konuları şöyle:

“Wê Hesab Neyê Dayin”

Daria Fo’nun yazdığı, Rüknettin Gün’ün yönettiği ve AŞT oyuncularının rol aldığı “Wê Hesab Neyê Dayin” (Hesap Ödenmeyecek) adlı oyun komedi türü olup süresi 70 dakikayı kapsıyor. Dario Fo’nun 1974 yılında yazdığı ve Kürtçeye “Wê Hesab Neyê Dayin” adıyla uyarlanan oyun, İtalya varoşlarında yaşam ve sınıf mücadelesi veren işçilerin karşılaştıkları güçlükleri anlatıyor. İki işçi ailesinin gündelik yaşamlarının dışında gelişen olaylar karşısında, birbirlerine ve sisteme karşı verdikleri mücadeleyi anlatan oyun, hayat pahalılığı karşısında varoşlarda yaşayan insanların buna karşı çıkarak eski fiyatlar üzerinden alışveriş yapmaya karar vermelerini işliyor. Dario Fo sistemi eleştirirken olaylar karşısında insanların aldığı tutumu da sergiliyor.

“Xwezgîni””

Şalîko Bêkes’in yazdığı ve yönettiği  Özcan Ateş, Rezan Kaya, Kemal Ulusoy, Salih Yıldızöz’ün rol aldığı “Xwezgînî” adlı oyun tek perdelik Kürtçe komedi tiyatrosudur.  Bir aşk hikâyesini konu alan Xwezgînî” adlı komedide, iki genç aşığın evlilik düşlerine engel olan baba/aile tabusunun, traji-komik bir tesadüfi karşılaşmanın neticesindeki yıkılışı anlatılıyor. Genç aşık mutsuzluğunun nedeni olarak gördüğü “kötü baba” tahayyülünü sokakta karşılaştığı yabancıya anlatır. Sevgilisinin ailesiyle görüşme cesaretini günlerce tanışma provası yaptıktan sonra bulan genç aşık, eve gittiğinde yine aynı“yabancıyla karşılaşır. Genç aşık bir önceki karşılaşma çerçevesinde bu tesadüfi karşılaşmanın hesabını verecektir.